Binnenschoen met applicatie

Plakkers op je binnenschoenen: gepruts of een doordachte bootfit-techniek?

binnenschoen met plakkersWe komen ze vaak tegen: binnenschoenen volgeplakt met plakkers, ook wel ‘pads’ genoemd. Ze zijn er in allerlei kleuren, vormen, materialen en hardheden maar zelden zit er een doordacht idee achter.

Trial-and-error.

‘Gissen en missen’ dus. En vooral dat laatste is wat we veel tegenkomen. Is er een klacht of doet er iets pijn dan wordt er vaak lustig op los geplakt. Zelden worden de klachten verholpen. Sterker nog, meestal verergeren ze juist. Vaak worden er te veel en te dikke pads gebruikt. Drie millimeter is namelijk al heel veel in een skischoen.
Toch kan het gebruik van pads een toevoeging zijn bij het bootfitten mits ze op een juiste manier gebruikt en met vooral met mate.

Wat kan wel en wat vooral niet.

Om met dat laatste te beginnen. De meest geziene reden om pads te gebruiken is om een te grote skischoen passend te maken. Het zal u verbazen dat dit zelden lukt mits er een specifiek probleem is of er zogenaamde custom-pads worden gebruikt. Daarover straks meer. Voor slippende hielen worden ook vaak pads ingezet. Meestal ook met matig resultaat.
Een belangrijke en veel gemaakte fout is dat er pad wordt geplaatst op de plek waar de achillespees aanhecht op het enkelbot. Deze plek is heel gevoelig voor druk en hier kan gemakkelijk een blessure ontstaan. Dit geldt ook voor het enkelbot. Voornamelijk het enkelbot aan de buitenkant van de voet (lateraal) is kwetsbaar. Hier lopen de pezen van de peroneus spieren en deze vinden het niet leuk als ze knel komen te zitten. Maar ook op andere plaatsen lopen voetzenuwen die niet bekneld mogen raken.

Een Haglundse exostose is botaangroei achter op het hielbeen. Heel vervelend en pijnlijk bij het skiën. De enige oplossing is om ruimte te maken in de buitenschoen zodat de exostose drukvrij wordt gemaakt. Omdat skiën dynamiek vraag van de voet heeft het zin de exostose extra te ontzien. Dit kan perfect met een op maat gemaakte pad. In dit geval van zacht materiaal.

Pads kunnen wel goed gebruikt worden wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een voetlengte-verschil. Dat wil zeggen dat één voet groter is dan de ander. Maar ook hier zijn er beperkingen. Pads gebruik je alleen als het verschil minder is dan 2 schoenmaten ofwel één mondopoint (één centimeter). Is er meer verschil dan meten wij een ‘unpair’ aan. Een ‘unpair’ houdt in dat de klant twee verschillende schoenen krijgt. Link en rechts hebben dan een verschillende lengte.
Pads die we gebruiken voor voetlengteverschil worden altijd individueel aangepast.
Ze kunnen ook goed dienen, mits goed gebruikt, om de hiel goed in de ‘heelpocket’ te fixeren. Niet met halve maandjes of zogenoemde donuts maar door op de schacht van de binnenschoen op de goede plek pads te plaatsen. Ook gebruiken we pads bij bepaalde pathologie zoals bijvoorbeeld Haglunde exostose (lees meer in de inzet).

Op maat gemaakte pads.

Malleoli

Binnenschoen met applicatie

Het belangrijkste van het gebruik van pads is dat ze zelf gemaakt moeten worden. Wij gebruiken een bepaalde hardheid en verschillende dikten maar maximaal 4mm. De standaard pads die te koop zijn komen niet overeen met de anatomie van de voet en enkel. Ik zal het aan de hand van een voorbeeld toelichten.
De enkelbotten (malleoli) van de voet zitten niet op gelijke hoogte. Het binnenste enkelbot zit hoger dan het buitenste bot (Afb.1). De kant-en-klare producten zoals deze ‘butterfly’ (Afb.2) houden daar geen rekening mee. Dit heeft als gevolg dat er bij één van de enkelbotten een afknelling kan plaats vinden.
Kortom: heb je bepaalde klachten of twijfel je aan de pads die op je binnenschoenen zijn geplakt? Kom dan eens langs: we adviseren je graag.

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!