therapiezool

De steunzool als oplossing voor alle skischoen problemen?

Een goede steunzool is een vereiste voor een goede fit van uw skischoenen. Maar lost het alle problemen op?

De steunzool als panacee voor pijn tijdens het skiën. De naam is afgeleid van de Griekse godin van de Podoscoop DutchBootFitter geneesmiddelen Panacea. Maar het medicijn tegen alle kwalen bestaat natuurlijk niet. Net zo min als een steunzool alle problemen oplost. Toch wordt de steunzool in een skischoen door veel skishops als zodanig aangeprezen. Om pijnloos te kunnen skiën is vaak meer nodig. Het complete ‘plaatje’ moet worden bekeken. Wel is een goede steunzool een heel belangrijk onderdeel van het bootfitten.

Soorten steunzolen

Een veel gestelde vraag: kunnen de steunzolen van mijn podoloog in mijn skischoenen? De ene steunzool is de andere niet. Dat klinkt flauw maar er zijn echt verschillende soorten steunzolen. En waarom werkt de ene steunzool wel in het dagelijks leven maar niet tijdens het skiën en andersom?

De twee hoofdgroepen

A. Op maat gemaakte steunzolen door podoloog/podotherapeut of in een skiwinkel.
B. Kant en klare steunzolen. Hierin is veel kwaliteitsverschil.

Groep A

Steunzolen gemaakt door de podoloog
Deze zijn vaak gemaakt naar aanleiding van een klacht (pathologie). De steunzolen zijn gemaakt na bijvoorbeeld verwijzing van uw huisarts of fysiotherapeut. De steunzolen hebben het zo karakteristieke ‘landschap’  (bobbels en bulten) waaraan je ze kan herkennen. Het zal u niet verbazen dat deze steunzolen worden gemaakt voor het steunzooldagelijks leven waarin uw voeten afwikkelen tijdens het lopen. Als er nu iets is wat u niet doet tijdens het skiën dan is dat afwikkelen met uw voeten! Bij het skiën zijn uw voeten in een statische houding (net als wielrennen, schaatsen, skeeleren etc). Door het landschap zijn uw podologische steunzolen ook vaak te dik voor de skischoen, waarin de ruimte nu eenmaal beperkt is.

Steunzolen gemaakt door de skiwinkel
Veel skiwinkels maken ook ‘steunzolen op maat’ en daar gaat het vaak mis. (De goede skishops daargelaten.) SuperFeet non weight bearingMeestal moet u op een verwarmde steunzool op een kussen gaan staan en wordt er zo een voetbed gevormd. Doordat u met uw volle gewicht op de verwarmde steunzool staat komt het heel vaak voor dat uw voet al naar binnen kantelt of op zijn minst niet meer neutraal staat.
Bij DutchBootFitter maken wij ook deze thermoplastische steunzolen maar doen dit zittend (half lichaamsgewicht) of zelfs zonder dat uw lichaamsgewicht de steunzool beïnvloedt (non-weight bearing).

Groep B

Kant en klare steunzolen
Het is niet altijd nodig om een steunzool op maat te maken. Soms is een voet stabiel van zichzelf en zoekt men alleen comfort of meer directheid. In het land van de kant en klare steunzolen zitten grote kwaliteitsverschillen. Dan laat ik de drogisterij- en supermarktzooltjes even buiten beschouwing. In de skiwinkel zijn er maar twee merken die wat ons betreft goed zijn. Sidas maakt gebruikt van het stabiliseren van de voet en het merk SuperFeet gebruikt daarvoor een biomechanische methode om de voet neutraal te zetten en zodoende de beste eigenschappen van de voet te herstellen. Wij gebruiken SuperFeet inlegzolen.

Welke steunzool heb ik nodig?

We zijn het erover eens: er is niet een steunzool die alle skischoen problemen oplost. Maar een steunzool is wel een van de belangrijkste onderdelen van het bootfitten. De keuze van de steunzool hangt af van de problemen en/of wensen van de skiër. Zo maken wij voor iemand die pijn heeft aan zijn enkelbot tijdens het skiën een andere steunzool dan voor iemand met beenlengte verschil of een skiër met scheenbeenpijn. Ook kan het zijn dat uw goedwerkende steunzolen van de podotherapeut in de skischoen toch worden vervangen voor andere.

Heeft u klachten of twijfelt u aan uw steunzolen? Maak een afspraak!

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.