Als bootfitten niet meer helpt? En u heeft nog steeds pijn?
- Marco-Paul Breijer
Is er misschien meer aan de hand dan de skiwinkel kan oplossen?
Toen wij zo’n 15 geleden bootfitting op de kaart zetten was het een relatief onbekend fenomeen. Dat is nu wel anders en veel meer skiërs kennen inmiddels het begrip bootfitten. Maar zoals dat vaak gaat met nieuwe diensten, willen meer partijen een graantje meepikken. Vooral de reguliere sportwinkels kregen 10 jaar geleden steeds meer last van internet-concurrentie en zagen bootfitting als een mooie kans om klanten naar de winkel te lokken. En, een ‘bootfithoekje’ was zo ingericht. Maar bootfitten is meer dan het in de oven zetten en uitdeuken van skischoenen.
Bootfitten is geen marketingterm.
Hou me ten goede want er zijn ook veel skiwinkels die het wel goed doen. Die bootfitten in hun DNA hebben. Ze nemen hun vak serieus en besteden ook aandacht aan opleiding en training. Het zijn meestal echte skiwinkels die bootfitten op een goede manier doen. Om goed te bootfitten moet je ook focus houden en dat lukt echte skiwinkels nu eenmaal beter dan wanneer in het voorjaar weer de hockeysticks of tennisrackets tevoorschijn komen. Bootfitting is geen marketing term. Met veel skiwinkels werken we samen. En veel van deze winkels kennen hun grenzen en sturen de ‘moeilijke gevallen’ naar ons. Want, wat als bootfitten niet meer helpt, wat dan?
Als de klachten blijven en bootfitten dus niet helpt?
Als breder maken, uitdeuken, een steunzooltje of wat voor bootfit-techniek niet meer helpen dan is er misschien meer aan de hand. U heeft waarschijnlijk een pathologie (een aandoening) in uw voet of er is sprake van een ernstige zenuwafknelling ergens in uw onderbeen. Er is in ieder geval iets gaande dat met reguliere bootfitting niet is op te lossen maar waar een expert bootfitter aan te pas moet komen. Laten wij nou net het juiste adres kennen (wij van WC eend… 😉).
U kunt hier altijd een afspraak maken om uw eigen skischoenen aan te laten passen. Het maakt ons niet uit van welk merk ze zijn en waar ze gekocht zijn. Belangrijkste voorwaarde is wel dat de skischoenen niet veel te groot zijn want dan wordt het lastig om nog iets te kunnen doen.
Maar eerst: wat kan er aan de hand zijn dat met gewone bootfitting niet kan worden opgelost?
Een skischoen die niet breder wil
Als de breedte van de voet goed is opgemeten en de juiste schoen is gekozen en op maat gemaakt maar de skischoen blijft te smal aanvoelen, dan is er iets anders aan de hand. In dat geval moet de oplossing worden gezocht in rigiditeit van de ‘vijfde straal’ van de voet. De vijfde straal is de buitenkant (laterale zijde) van de voet en loopt van middenvoet naar de tenen zie afbeelding hiernaast.
Als de bewegelijkheid van de buitenkant van de voet beperkt is, dan blijft het gevoel aanwezig dat de skischoen te smal is. Als men gaat meten is echter de schoen de goede breedte of erger nog, te breed. Dat laatste heeft consequentie voor de performance en kan een ‘zoekende ski’ opleveren.
Als er sprake is van zo’n blijvend te smal aanvoelende skischoen, maak dan een afspraak want met regulier bootfitten kan dit niet worden opgelost.
Mortons neuroom
Als u tijdens het skiën een snijdende, stekende of scherpe pijn tussen uw tenen voelt. En dan met name tussen of onder uw derde en vier teen, dan is er misschien sprake van een Mortonse Neuralgie. Een gevoelszenuw die tussen de middenvoetsbeentjes doorloopt wordt bekneld tussen de gewrichtjes van de tenen en veroorzaakt zo, een vaak hevige, pijn. Met name in een sleeplift of wachtend in de rij voor de lift kan dit fenomeen zeer onaangenaam worden.
Met gangbare bootfittechnieken is dit niet op te lossen maar met een juiste steunzool, aangemeten door één van onze (sport)podologen kunnen de symptomen prima worden aangepakt.
Gekneusde of gebroken sesambeentjes
Onder het gewricht van de grote teen zitten twee sesambeentjes. Deze heten zo omdat ze, u raadt het al, de vorm hebben van een sesamzaadje (maar wel iets groter). Deze sesambeentjes kunnen door dagelijkse activiteit of door een misstap, gekneusd of zelfs gebroken raken. In sommige gevallen kunnen sesambeentjes vanaf de geboorte uit twee helften bestaan (we noemen dit bipartite).
Vaak is het in het dagelijks leven niet veel aan de hand en doen de sesambeentjes nauwelijks of geen pijn. Hoe anders is dit echter tijdens het skiën. Wanneer men inkant en druk zet op de binnenkant van de voet, dan wordt de druk op de sesambeentjes dusdanig groot dat de pijn kan opspelen. Door een aanpassing van de steunzool kan de druk worden geminimaliseerd.
Tarsaal tunnel syndroom
Aan de binnenzijde van de enkel lopen verschillende structuren (pezen, zenuwen, bloedvaten). Wanneer de zenuw ingeklemd raakt, bijvoorbeeld door een scheefstand of een overbelasting van de pees, spreekt men van tarsaal tunnel syndroom. Dit kan worden ervaren als een branderig, dof, tintelend gevoel ter hoogte van de binnen enkel (mediale malleolus) die uitstraalt naar de tenen toe.
Een tarsaal tunnel syndroom laat zich moeilijk bootfitten en het is geboden om een podoloog hier naar te laten kijken. Wij zullen door middel van bijvoorbeeld echo-onderzoek een diagnose kunnen stellen. Herkenbare klachten? Maak hier een afspraak.
Retrocalcaneale bursitis
Bij retrocalcaneaire bursitis ontstaat een ontsteking van de slijmbeurs tussen het hielbeen (calcaneus) en de achillespees. De bursa is een kleine, met vloeistof gevulde zak die je gewrichten en botten dempt en smeert. Wanneer deze bursa ontsteekt spreekt men van een bursitis. Deze bursitis kan ook ontstaan door overbelasting van de achillespees. De retrocalcaneaire bursitis is vaak een voorbode van (ergere) achillespeesklachten.
Een retrocalcaneaire bursitis ontstaat niet spontaan tijdens de skivakantie maar was waarschijnlijk al (latent) aanwezig voor die tijd. Door het skiën kunnen de klachten wel opspelen omdat er natuurlijk in de vorlage wordt gestaan en er nogal wat wordt gevraagd van de achillespezen tijdens het skiën.
Dus bij pijn in de hiel ter hoogte van de achillespees ten gevolge van het skiën, meld je bij een podoloog.
Eerlijk is eerlijk, er zijn ook skischoen problemen die niet met podologie kunnen worden opgelost. Hier twee voorbeelden:
Haglundse exostose
Een Haglundse exostose is botuitsteeksel achter op de hiel. Dit kan heel pijnlijk zijn bij het skiën omdat de skischoen klemt in de hielkuip. Feitelijk is er sprake van ruimtegebrek. De enige oplossing is om ruimte te maken in de buitenschoen zodat de exostose drukvrij wordt gelegd. Er is geen podologische steunzool die dit probleem oplost.
Bunionette
De knobbel aan de buitenkant van de voet, achter de kleine teen, ontstaat door te veel druk op de zijkant van de voet. Het wordt ook wel kleermakers-knobbel of ‘tailors bunion’ genoemd. In het wedstrijdskiën spreekt men van een skiërsbunion. Wij noemen het De Zesde Teen
Wanneer er sprake is van een zesde teen of bunionette dan help daar geen zooltje tegen. In de skischoen moet dat worden opgelost door middel van bootfitting. Er moet namelijk gewoon ruimte worden gemaakt…
Wat er ook aan de hand is, maak een afspraak om samen te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. En of de oplossing nou podologisch of bootfittechnisch is: wij helpen u graag verder.
.